Organisaatio osaaminen

Organisaatio-osaamisen työstin yhdessä mentorini kanssa tammikuussa 2018. Eeva mentorini  on entinen esimieheni, jonka sijaisena olen myös toiminut esimiestehtävässä. Pääosin osaaminen koostuu aikasemmin hankitusta osaamisesta, mutta lisäsin tietämystäni syksyn ja talven aikana.

Sain syksyllä 2017 suoritettu Opetuksen hallinnon tutkinnon, nk. rehtoripätevyyden. Vaikka en toimi rehtorina tai esimiestehtävässä, oli pätevyys erittäin hyvä lisä osaamiseen. Ja eihän sitä koskaan tiedä, millaisia mahdollisuuksia erilaiset koulutukset tuovat tullessaan kun aikaa kuluu eteenpäin…

Mielestäni oli myös erittäin rikasta käydä tutustumassa eri kouluasteiden ohjaukseen. Opon työ on kovin erilaista eri koulutasoilla, mielenkiintoista oli nähdä läheltä sekä pk-opon että lukio-opon työ.

Olen toiminut toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opettajan, vs. opetusalajohtajan, koulutussuunnittelijan sekä ohjaajan roolissa. Erilaisen toimijuuden kautta tunnenkin organisaation ohjauksen toiminnan sekä eri toimijoiden roolit ohjaustyössä. Toimijuuden roolien vastuuta vahvistaa laajempi tietämys opetuksen hallinnon tutkinnon suorittamisen kautta. Tunnen opiskelijahuollon toiminnan tarkoituksen ja periaatteet hyvin ja tiedän millaisia rooleja opiskelijahuoltoon sisältyy. Olen ollut mukana opiskelijahuoltoryhmässä ja opetusalajohtajan sijaisena johdin ko. ryhmää toimialalla. Laajensin tietämystäni oppilashuollosta eri kouluasteilla, perusopetuksen ja lukion opinto-ohjaajia haastatellessa. Ymmärrän käytännön tasolla eri kouluasteiden opiskelijahuollon käytännön sekä tunnistan millaisessa roolissa opinto-ohjaaja toimii opiskelijahuollossa. Kokemukseni perustuu viiden eri toisen asteen oppilaitoksen työkokemukseen, Lappeenrannassa, Vantaalla, Järvenpäässä, Mikkelissä sekä Jämsänkoskella.

Kehittämisen osalta olen toiminut oppilaitoskohtaisten opetussuunnitelmien kirjoittajana Variassa ja Keudassa, lisäksi olen toiminut asiantuntijana ohjaustyöryhmässä Etelä-Savon ammattiopistossa, oppilaitokselle työstettiin opetussuunnitelman yhteinen osa sekä ohjaussuunnitelma, jossa määriteltiin laadullisesti ohjaus ja sen roolit eri toimijoiden kesken. Ohjaustyöryhmä koostui oppilaitoksen pedagogisesta kehittämispäälliköstä, opinto-ohjaajista, opintosihteereistä, laatupäälliköstä sekä koulutussuunnittelijoista. Ohjaussuunnitelmaa työstettiin hyvän ohjauksen kriteerien pohjalta, valmiin tuotoksen tarkoituksena oli tukea opettajia ja muita toimijoita ohjauksen teemoissa sekä selkeyttää jokaisen toimijan roolia ohjaajana.  Koulutussuunnittelijana toin ryhmään opiskelijahallintaohjelman mahdollisuuksia osana ohjauksen työkaluja, eli miten sähköisiä työkaluja voi hyödyntää ohjauksessa.

Opoksi oppimassa Jonna

Kategoria(t): Kontekstiosaaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *