Ohjauksen opintojen portfolio

Opinto-ohjaaja opintojeni portfolio on tässä blogissa kirjoituksina ja avuksina, mitä kaikkea opiskeluvuoteen on mahtunut. Esittelen kertomukseni oppimisen oivaltamisesta ja opoksi kasvusta ryhmäläisilleni ensimmäisessä lähipäivässä tulevana syksynä.

Olen hakenut ohjauksen koulutukseen ensimmäisen kerran muistaakseni vuonna 2005, en ollut kuitenkaan hakukelpoinen erikoisammattitutkinto & Amo, NTM pätevyydellä. Siirryin opetustehtävistä koulutuksensuunnittelutehtäviin vuonna 2011, melko pian hakeuduin yhteisöpdeagogin AMK opintoihin, joista valmistuin keväällä 2014. Näin sain lopullisen hakukelpoisuuden ohjauksen koulutukseen. Olin jännittynein mielin kevättalvella 2017, kun sain puhelun että minut on valittu sekä opinto-ohjaajan, että erityisopettajan opintoihin Tampereen ammatilliseen opettajakorkeakouluun. JES! Vihdoin haaveet näyttää astuvan toteen!

Aloitimme opintomme Tamkissa elokuussa 2017, olin opintojen alkuvaiheessa työttömänä työnhakijana saaden omaehtoisen koulutuksen statuksen. Ohjauksen koulutus perustuu Tamk:ssa osaamisperusteisuuteen, sanonkin että arvioilta noin 30/60 osaamispistettä koostui aikaisemmasta osaamisen hankkimisesta. Opintoni eivät meinanneet alkuvaiheessa käynnistyä, sillä sain yllättäin sijaisuuden Jämsänkoskelta NT-opiskelijoiden ohjaajana työelämässä. Myös opintojen toteutumisen malli haki paikkaansa alkuvaiheessa. Otin mielelläni sijaisuuden vastaan, sillä sain siitä erinomaista lisäkokemusta työkokemukseeni. Pääsin ohjaamaan opiskelijoita oppilaitoksen ulkopuolella yhteistyössä työelämän kanssa. Hieno kokemus!

Opiskelun alkuvaiheeseen liittyi eräänlaista negatiivisyytta, sillä minua kalvasi pidempiaikaisen työn puuttuminen. Olin elämäni aikana ensimmäistä kertaa työttömänä, tosin omasta päätöksestäni. Hain viikosta ja kuukaudesta toiseen töitä ja täytyy sanoa, että hakemusten kirjoittaminen ei ole mikään läpihuuto juttu. Haasteena yli- tai alikoulututtautuminen, Keski-Suomen alueella täytyy olla todella korkeasti koulutettu, mikäli hakeutuu erityisesti opetuksen alalle töihin. Yhteisöpedagogina tohtoreiden kanssa hakemassa samoja työpaikkoja. Ennätys hakijamäätä oli 148 hakijaa yhteen tehtävään, usko työllistymiseen meinasi loppua väkisin.

Joulukuun 2017 alussa sain vihdoin opiskelumoodin päälle ja työnhaku jatkui siinä rinalla. Teimme loistavaa tiimityötä koillisen kollien kanssa. Opimme paljon toisiltamme, sillä meistä yksi oli ammattikorkeakoulusta, yksi ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja kaksi ammatillisesta peruskoulutuksesta. Kaiken kaikkiaan tiimimme työskentely oli tehokasta ja sitouduimme kaikki ottamaan vastuuta sovituista aikatauluista ja vastuista kerätä ja jakaa tietoa muille. Meidän tiimille oivailliseksi työmuodoksi löytyi paldet, johon työstimme materiaalia.

Tammikuussa sain vihdoin määräaikaisen työn TE-palveluista, tuetun työllistymisen linjalta. Työskentelin itse yksilöllisen tuen asiakkaiden kanssa. Työpisteeni sijaitsi Äänekosken toimipisteessä, jossa ohjasin ja tapasin pääasiassa Äänekoskelaisia asiakkaita. Halutessaan lähikuntien asiakkaat saivat tulla tapaamiseen Äänekoskelle tai he pystyivät käyttää kunnan yhteispalvelupistettä, jolloin asiakas tavattiin skypen välityksellä. Määräaikaishaastatteluja tein paljon myös puhelimen välityksellä, etenkin kun asiakkaan tilanne oli stabiili ilman suurempia haasteita tai ongelmia. Kutsuin kuitenkin asiakkaita toimistolle tapaamiseen mieluusti, sillä mielestäni silloin vuorovaikutus ja luottamus asiakkaan kanssa muodostui vahvemmaksi. Asiakkaalle varattiin toimistokäynnille sekä skype-tapaamiseen tunnin mittainen aika, monien kanssa se kului minuutilleen.  Tapaamisen aikana juteltiin kuulumisia, päivitettiin työllistymissuunnitelma yms. Koen, että monelle asiakkaalle käynti oli mieleinen, sillä tein työtä hyvin ihmisläheisesti. Kerroinkin maaliskuun lähipäivässä opettajille ja ryhmäläisille, että en itse oikein hyväksy ihmisten ”alistamista”, johon TEMin ohjeistus hieman valitettavasti ohjaa, etenkin jos ohjeita tulkitsee liian pikkutarkasti. Ajattelen, että pyrin omalla toiminnallani ja työlläni saamaan ihmiset rentoutumaan ja rauhoittumaan. Työskentely TE-palveluissa lisäsi osaamistani yksilön ohjaamisesta, vieläpä erityistätukeatarvitsevien ohjauksessa.

Maaliskuun lopulla aukesi avoimeen hakuun työpaikka koulutussuunnittelijana Jyväskylän kristillisellä opistolla. Hain ja sain paikan, vaihdoin opistolle töihin 9.4. alkaen. Teen työssäni paljon opintopolkujen suunnittelutyötä monikulttuurisessa oppilaitoksessa. Opiston rikkaus on se, että siellä annetaan ammatillista, vapaan sivistystyön sekä aikuistenperusopetusta sekä perusopetuksen lisäopetusta. Opin työssäni päivittäin uusia asioita erikoulutuksista ja se on hienoa!

Opintoihin sisältyi Taitajakilpailujen yhteyteen toteutettu Opo Reformi PopUp, jonka linkitin verkosto- ja kehittämisosaamiseen. Olin projektin vetovastuussa jo syksyllä 2017 ja kaikki meni hienosti ja suunnitellusti nappiin. Reformi PopUp toteutettiin 15.–16.5. Kevään kynnyksellä on ollut ilmassa pientä ”kisaväsymystä”, mutta sainkin siitä uutta virtaa. Olin alunperin suunnitellut opiskelun aikatauluni niin, että valmistuisin elokuussa 2018. Päätin kuitenkin loppumetreillä kiriä kiinni aikataulua niin, että pystyn valmistumaan kesäkuussa.

Tässä nyt kirjoitan viimeistä virallista opintoihin liittyvää tehtävää / artikkelia. Työstämme vielä blogitekstiä ja journalismitekstiä yhdessä Ari-open kanssa. Vuosi on ollut monivivahteikas, olen ystävystynyt ryhmämme opiskelijoiden kanssa. Olen kasvamassa monien pettymysten ja ilojen kautta ohjauksen ammattilaiseksi.

Aikaa, huomiota ja kunnioitusta. 3 ydinasiaa, joita noudatan niin arjessa läheisteni kuin ohjaajan työssä ohjattavien kanssa. En tiedä liittyykö tietynlainen muutos ja rauhoittuminen ohjausopintojen tuomaan alitajuntaan, vai onko kyseessä vain iän tuoma ominaisuus… Oli niin tai näin, tuntuu että olen siirtymässä maalisuoralta takaisin uudelle kierrokselle, jonka aikana ohjausosaamiseni syventyy ja kehittyy.

Opoksi – ei enää pelkästään oppimassa, vaan – kehittymässä Jonna

 

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *