Opo Reformi PopUp

Uusi ammatillinen koulutus, mitä se on ja miten se näyttäytyy?

Vuonna 2017 ja 2018 opetus- ja ohjaushenkilöstön puheissa on toistunut usein reformi, uusi ammatillinen koulutus. Tutkinto- ja rahoitus uudistus lisää epävarmuutta, joka puolelta kuuluu viestiä YT-neuvotteluista. Koski velvoittaa koulutuksen järjestäjää pohtimaan opiskelijahallintojärjestelmää ja sen toimivuutta. Puhutaan osaamisperusteisuudesta, osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Hoks kovaa Hopsin, koulutussopimus työssäoppimisen. Miten koulutussopimus ja oppisopimus eroavat toisistaan. Halutaan suoritteita ja hyviä palautteita, joihin suoriterahoitus perustuu. Positiivinen puhe tuntuu olevan jopa kaukainen asia.

Opinto-ohjauksen opinnoissakaan näitä teemoja ei ole voinut sivuuttaa, monet opintojaksojen teemat ovat sivunneet uutta ammatillista koulutusta. Uusituksella on välitön vaikutus myös oppilaan ja opiskelijan ohjaukseen. Uudistus vaatii tiedon päivittämistä myös opinto-ohjaajalta. Tutkintorakenne muuttuu, ammatillisia tutkintoja vähenee merkittävästi. Nuorten ja aikuisten koulutus yhdistyy yhdeksi koulutukseksi. Myös hakujärjestelmä uudistuu, yhteishaun rinnalle tulee jatkuvahaku.

Uudistuksella pyritään oikeaan asiakaslähtöisyyteen joustavuudella. Yksilöllisiin osaamistarpeisiin vastataan joustavasti tutkintojen, niiden osien, tutkintoon johtamattoman koulutuksen ja valmentavien koulutusten avulla. Opiskelu toteutetaan niin oppilaitosten oppimisympäristöissä, työpaikoilla kuin digitaalisissa oppimisympäristöissä. Koulutukseen voi hakeutua joustavasti läpi vuoden. Yhteishaku on edelleen keväällä peruskoulunsa päättäneille ja ilman toisen asteen tutkintoa oleville. Ammatillisen tutkinnon suorittaneille sekä ylioppilaille ja lukion suorittaneille pääväylä ammatilliseen perustutkintoon on jatkuva haku. Kaikille opiskelijoille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opiskellaan vain niitä asioita, joista ei ole osaamista.

Opiskelija voi hakea tutkinnon suoritettuaan ammattikorkeakouluun, yliopistoon tai siirtyä suoraan töihin. Myöhemmin työuralla voi myös hyödyntää muita ammatillisia tutkintoja ja kehittää omaa osaamistaan esimerkiksi suorittamalla erikoisammattitutkinnon oppisopimuksella oman työn ohessa.

Ajankohtaisuus uudessa ammatillisessa koulutuksessa herätti ajatuksen pajatoiminnasta Taitaja2018 tapahtuman yhteydessä. Näiden ajatusten myötä syntyi Opo Reformi PopUp, joka toteutettiin Tampereella 15.-16.5.2018. Opo Reformi PopUpista pyrittiin muodostamaan matalankynnyksen (avoin) keskustelupaikka ohjauksesta kiinnostuneille, johon saataisiin erityisesti peruskoulun opinto-ohjaajat pysähtymään. Tarkoitus ei ollut, että vain me tuomme pajassa tietoa ammatillisen koulutuksen uudistuksesta. Toiveenamme oli, että pysähtyjät toisivat myös meille päin ajankohtaista ja uutta tietoa sekä teemoja, jotka opojen kentällä puhuttaa arjessa.

Projektin suunnittelu onnistui, varsinainen reformipaja onnistui ja kaikki sujui miltei suunnitellusti. Lähdimme hakemaan kentältä ohjauksen ajankohtaista ääntä ja levittämään tietoa reformista erityisesti peruskoulun toimijoille. Lopulta kävi niin, että enemmän saimme itse koottua materiaalia posterseinien kautta, kuin sitä että olisimme ohjeistaneet kävijöitä uudesta ammatillisesta koulutuksesta. Toki sitäkin teimme, mutta vähemmän kuin odotimme. Saimme aikaan loistavia keskusteluja ja erinomaisia viestejä posterseiniin, kiitos pajaan poikenneille.

Ohjaus herättää keskustelua helposti, jokainen ohjaustilanne on yksilöllinen. Toteuttamamme Opo Reformi PopUp herätti myös keskustelua, siitäkin muodostui yksilöllinen tilaisuus jota ei voi helposti kopioida. Ilman verkostoja tällainen tapahtuma on vaikea toteuttaa. Ilman luottamusta ja yhteistyötä on vaikea toimia.

Opoksi oppimassa Jonna

Kategoria(t): Tutkimus- ja kehittämisosaaminen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *