Ohjauspalveluosaaminen

Ohjausosaaminen on opon ydinosaamista. Pohdin opintoja suorittaessani, miten paljon työkokemuksen kautta tullutta osaamista on.

Opintojakso oli jaettu kahteen osaamistavoitteeseen:

  • Jäsentää palvelut ja toiminnan eri tilanteissa
  • Toimii ohjausessa tavoitteellisesti

Pohdintojen jälkeen päädyin siihen, että kirjoitan aikaisemmin hankitun osaamisen raportiksi, joka perustui yksilö- ja ryhmänohjausosaamiseeni, kuvasin teemoja tekstissäni mahdollisimman kattavasti. Koen, että olen opettajavuosieni aikana ohjannut paljon, niin ryhmiä kuin yksilöitäkin. Opinto-ohjaajan opintojen aikana olen kuitenkin huomannut itsessäni aika paljon muutosta, miten suhtaudun ohjattavaan. Aikaisemmin opettajana työskennellessäni ohjasin opiskelijaa aina niin pitkään, että sain/saimme hänet keinoin, jos toisin valmistumaan ensimmäiseen ammattiin. Nykyään osaan hyväksyä keskeneräisyyden, mikä mielestäni opinto-ohjaajan työssä on erityinen taito laaja-alaisen ohjausosaamisen rinnalla. Mielestäni puheissa oleva opetusvelvollisuuden nostaminen koskemaan myös toista astetta on hyvä asia suomalaisten nuorten osalta. Raporttia kirjoittaessani työskentelin asiantuntijajan Te-palveluissa tuetun työllistymisen linjalla, jossa näin harmillisia ihmiskohtaloita, nuoria ja vanhempia ilman perusopetuksen jälkeistä tutkintoa. Ohjauspalveluosaaminen on yksi, lopulta aika pieni osa opinto-ohjaajan opintoja. Eri kouluasteiden opinto-ohjaajien työtä seuratessani tein huomion, että opinto-ohjaaja on nuorten luottohenkilö. Henkilö joka työssään joutuu vastaamaan monen kirjaviin kysymyksiin sekä myös haasteisiin ja ongelmiin. Nuorten keskuudessa esiintyy tänä päivänä paljon mielenterveyden ongelmia, ongelmat vaikeuttavat luonnollisesti opinto-ohjaajan työtä ja tekee työstä moniammatillista. Ajattelenkin, että opinto-ohjaajalla on hyvä olla laaja-alaista osaamista työskentelystä erityisesti nuorten, mutta myös muiden ikäryhmien sekä vähemmistöryhmien osalta. Opinto-ohjaajalta vaaditaan osaamista, vähintään ymmärrystä monelta osa-alueelta. Opinto-ohjaaja toisinaan kuulostaa korvaani jopa hassulta, jos mietin, miten paljon työhön sisältyy kaikkea muuta kuin varsinaisten opintojen ohjaamista.

 

Kategoria(t): Ohjausosaaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *