Mediaa

Mediaa on maailma pullollaan, siltä on vaikea välttyä oponkaan! Opintoihin sisältyi 3 osaamispisteen laajuinen mediaosaamisen opintojakso. Tämän opintojakson osalta hain osaamisen tunnustamista. Kuvasin opettajille, miten aikaisemmin olen digitaalisuutta hyödyntänyt.

Tein huomion seuratessani opinto-ohjaajien työtä eri kouluasteilla, miten eritavalla mediaa oikeasti hyödynnetään ohjauksessa. Itse olen työskennellyt paljon opiskelijahallintojärjestelmän kanssa, joka  mahdollistaa paljon erilaisia vaihtoehtoja ”digiloikkaan”. Koulutussuunnittelijan työssä vastasin/vastaan Wilma-järjestelmän kehittämisestä käyttäjäystävällisemmäksi sekä oppilaitoksen ohjaussuunnitelman ohjausryhmässä toin asiantuntijan roolissa esille järjestelmän käytön hyödyntämistä ohjauksessa. Nivelvaiheen tutkimukseni (Majava 2014) tutkimustuloksien pohjalta esitin kehittämishankkeeksi tietotekniikan hyödyntämisen ohjauksessa, verkossa tapahtuva ohjaus on avain tähän, mutta se ei korvaa henkilökohtaisen ohjauksen dialogisuutta. Median hyödyntämisessä sekä verkko-ohjauksessa on myös omat haasteensa, sillä oletusarvosta huolimatta etenkään nuoremmat ohjattavat eivät osaa suodattaa ja kohdentaa mediasta saatavaa laajaa tietoa oikein.

Haluan jakaa teille lukijoille mediakasvatukseen kehittelemäni menetelmän:

Median levittävät uutiskuvat ovat toisinaan erittäin traagisia ja hämmentäviä, koskettavia ja jopa pelottavia. Niiden sisältämää viestiä on vaikea käsitellä, jos ei osaa yhdistää kuvan viestiä ihmisten oikeuksiin ja tasa-arvoiseen elämisen mahdollisuuteen. Tai ei ole teoreettista keskustelumahdollisuutta esimerkiksi ihmisoikeuksista, kuten esimerkki menetelmässä. Media on yhä suuremmassa osassa nuorten kouluopetuksessa että nuorten vapaa-ajalla. Koska media on yhä suuremmassa roolissa nuorien keskuudessa, on sitä hyödynnettävä enemmän myös koulujen opetuksessa sekä ohjauksessa, sen tehoa epäilemättä tai aliarvioimatta.

Suunnittelemani menetelmänä on ihmisoikeuksiin liittyvä menetelmä, johon yhdistyy median esiintuoma moninaisuus esittää ja käsitellä ihmisoikeuksia sekä niiden uutisointia julkisesti lehdissä, tv:ssä sekä internetissä.

Menetelmänä on mediakasvatustunti peruskoulun yläluokkalaisille, esimerkiksi äidinkielen tunneilla. Menetelmä on kaksi osanen, ensimmäisellä tunnilla tarkastellaan ihmisoikeuksia ohjaajan valitsemien kuvien perusteella. Ensimmäisen tunnin jälkeen oppilaille annetaan koti/välitehtävä jossa he etsivät teema-alueittain kuvia erilaisista lähteistä ihmisoikeuksiin liittyen. Toisella tunnilla oppilaat kasaavat tuomistaan kuvista Elämää maapallolla näyttelyn.

Opoksi oppimassa Jonna

 

Kategoria(t): Kontekstiosaaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *